Какво е Пролотерапия?

Обадете се сега

+359 889 159302

За терапията

Нарушенията в живота на хората, страдащи от болки в ставите и гърба, могат да бъдат сериозни – от пропуски в работата до намалена подвижност. Пролотерапията използва естествената лечебна способност на организма за облекчаване на хроничната болка, укрепване на увредените тъкани и възстановяване на функцията. Представлява процедура, при която в меките тъкани на увредена става или област се инжектира естествено вещество с дразнещо действие. Умишленото възпъление има за цел да сигнализира тялото, че има проблем, така собственото ни тяло може да се справи с изграждането на нови тъкани. Това може да осигури значително облекчение при болки в ставите или гърба.

Лечението води началото си още от 30-те години на миналия век, когато Dr. Earl Gedney, остеопат, хирург, я използва успешно за лечение на тежки травми на ръцете си. Скоро след това лекарите Hackett и Hemwall усъвършенствали терапията и днес тя е широко прилагана от редица лекари като начин за дългосрочно справяне с болката.

 

Как работи пролотерапията?

Пролотерапията включва инжекция, която съдържа естествено дразнещо средство. Може да включва:

  • захар (декстроза или глюкоза) самостоятелно или в комбинация с глицерин и фенол
  • натриев морфуат (пречистено производно на масло от черен дроб на треска)
  • сарапин (стерилен воден разтвор на разтворими соли от растението Sarracenia purpurea и Бензил алкохол 0.75% или физиологичен разтвор. 

Обикновено избраното вещество се комбинира с локален анестетик (лидокаин, прокаин или мартеин).

Смята се, че дразнещото действие насърчава лечебния отговор на тялото, създавайки локализирано, временно възпаление. Възпалението активира фибробластите (клетки, които произвеждат колаген) и привлича тромбоцитите и стволовите клетки в областта. Тромбоцитите осигуряват множество видове растежни фактори, за които е доказано, че стимулират образуване на нови кръвоносни съдове, активират повече фибробласти и доставят повече стволови клетки в засегнатата област, за да заздравят мястото на инжектиране.

Веднъж активирани, защитните и възстановителни сили на организма ще започна да укрепват и поправят повредените тъкани. Когато се касае за става, укрепването на връзките в областта, спомага за стабилизирането на ставата с течение на времето и отшумяване на болката.

Известни са различни видове пролотерапия: пролотерапия с декстроза, плазмена пролотерапия, включваща автоложна, обогатена на тромбоцити плазма (наричана „PRP“) или костен мозък и/или мастна тъкан от собственото тяло, които съдържат зрели стволови клетки (известни като биоцелуларна пролотерапия).

В кои случаи може да се прилага пролотерапия?

 

Лекарите я използват най-често при пациенти с болки в гърба, свързани с навяхвания, разтягане на връзки и сухожилия. Подходящи за пролотерапия са хора с болки в гърба, които:

  • имат болка или слабост на сухожилия или стави, продължаващи повече от 6 седмици;
  • получавайте само временно облекчение от мануална или физикална терапия;
  • претърпели са операция без последващо облекчение на болките в гърба;
  • имат болки в ставите, които се усилват при натоварване и намаляват при почивка.

Приложение намира и в областта на коленните, тазобедрените и раменните стави и връзки. Показания за пролотерапия могат да бъдат: ишиас, болка в гърба, скъсан менискус, разтегнати сухожилия и връзки, болки в шията, нарушения на ротаторния маншон, тенис лакът, болка в гърдите, болки в краката и други. В някои случаи хората с хронични заболявания, като дегенеративно заболяване на междупрешленните дисковете или артрит, могат да използват пролотерапия за облекчение на болката.

 

Какво включва процедурата по пролотерапия

Ако лицето приема противовъзпалителни лекарства, трябва да преустанови приема им 2 до 3 дни преди процедурата, тъй като приемането на противовъзпалителни средства може да попречи на ефективността на процедурата.

В деня на процедурата е важно човек да се храни добре. Често лекарите препоръчват на лицето, подложено на пролотерапия, да наблегне на богата на протеини храна.

По време на процедурата кожата предварително се обработва със спиртен или друг стерилизиращ разтвор. След това може да се приложи локален анестетик върху кожата, за да намали дискомфорта в мястото на инжектиране. В крайни случаи, когато лицето изпитва значителна болка или дискомфорт, може да се използва допълнителна седация.

Самата процедура включва въвеждане на дразнещия разтвор с помощта на дълга, тънка игла в няколко различни точки около целевата област на гърба или ставата. Броят на използваните инжекции зависи от засегнатия участък или ставите. За настъпване на ефект може да са нужни няколко инжекции в мястото на увреждането или отслабената област на сесия и няколко сесии в продължение на 3 до 6 месеца. Инжектирането трябва да бъде точно, така че дразнещото вещество да се постави в зоната или зоните, които се нуждаят от възстановяване.

Какво представляват лигаментите?

Лигаментите помагат да се осигури стабилност на ставите. Те не позволяват на ставата да се движи повече от a нормален обхват (въпреки че това, което е „нормално“, варира от един индивид до друг). Някой хора имат разхлабени връзки, които позволяват повече от „нормалното“ движение: често се говори за „двойно“ съединени “или хипермобилни. В гръбначния стълб има сложно разположение на лигаментите, и двете между всеки гръбначен сегмент и между гръбначния стълб и таза, което позволява гъвкавост при някои направления и създават сдържаност в други. Понякога лигаментите могат да бъдат пренатягани или дори разкъсани (както при изкълчен глезен). Най- лигаментът може след това да не контролира адекватно ставата – това води до „нестабилност“, която може да постави ненормални натоварвания върху ставите и дисковете в гръбначния стълб. Нестабилността се усложнява от срив в стабилизиращата мускулна система чрез мускулна слабост, умора и лошо координация. При жените тазовите стави трябва да бъдат гъвкави за носене на деца и т.н. лигаментите омекват и се разтягат по-лесно. Понякога те не се стягат след раждането и следователно позволяват твърде много движение: оттук „сакроилиачна нестабилност“.

Добре е да знаете

 Не всички случаи са подходящи за процедурата. Понякога, при сериозни хронични заболявания, може да не настъпи ефект, така че лекарят може да предложи други алтернативи.

Понякога може да е необходимо рентгеново изследване или друг вид образна диагностика, за да се подпомогне преценката относно необходимостта и възможността за извършване на процедурата, като се вземат предвид местоположението и тежестта на травмата.

 Голяма част от медицинските специалисти по света смятат, че това е безопасна алтернатива или допълнително лечение за болки в гърба и ставите.

Какво сме постигнали до момента​

0
Години световна практика
0
Държави по цял свят
0 +
Доволни пациенти в цял свят
0
Години практика в България
0 +
Доволни българи

Имате ли болки в ставите ?